חיפוש

תצלום: דורון שטיין

משבר מחירי הדירות בישראל

9. מי מתבטא בתקשורת בנושא הנדל"ן – המשך

מי מתראיין בתקשורת, מי מופיע בכנסים ומתבטא בעניין מחירי הדירות?  כל בעלי האינטרסים כדוגמת אלה שהזכרנו קודם. 

אגב, כאשר אנו קוראים בעיתון או באתר, כתבה עם מנכ"ל חב' בניה, האם אתם סבורים שהריאיון נערך ביוזמת הכתב אשר התעניין במוצא פיו של המנכ"ל?  לא נכון.  היוזמה לכתבה היתה של יחצ"ן החברה אשר פנה לעורך העיתון, הזכיר לו את שטחי הפירסום שהחברה רוכשת בעיתון או באתר, וביקש לשלוח עיתונאי שיראיין את המנכ"ל.

הדיונים והדיווחים בתקשורת אינם מייצגים דבר.  הכל אינטרסים. 

כאשר יועץ השקעות או מנהל השקעות מפרסם מאמר מפרי עטו בעיתון,  חוק הסדרת העיסוק ביעוץ השקעות דורש ממנו להוסיף בסיומו הצהרה: "הכותב הינו… ועשוי להחזיק ב…"

הכותב הינו סמנכ"ל חברת א.א.א. בע"מ, וכן הינו בעל רישיון ניהול תיקי השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. הכותב עשוי למכור ו/או לקנות ו/או להחזיק בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בהודעותיו, לרבות באמצעות נכסים פיננסים שונים וכיוצ"ב. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או בכלל, ו/או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם ו/או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים ו/או כללים כלשהם. יובהר כי, תיתכן זיקה בין הכותב לבין נכסים ו/או מכשירים פיננסים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ובשום אופן אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

כאשר אנו קוראים את כל הכתבות בנושאי נדל"ן, לעיתים בסיום המאמר נכתב: הכותב הינו סמנכ"ל בחברת …" או הכותב עוסק בשיווק נכסי נדל"ן", אולם מעולם לא ראינו את ההמשך המתחייב של ההצהרה.  משהו בנוסח: "הכותב מתפרנס מתחום הנדל"ן והינו בעל אינטרס מובהק במחירי נדל"ן גבוהים ככל האפשר.  הכותב יעשה ככל שיש לאיל ידו כדי לשמר את המחירים הגבוהים בתחום הנדל"ן ולאור זאת יש לקרוא את כל הנאמר לעיל".

או כמאמר חז"ל: "אין הנחתום מעיד על עיסתו"

מה לגבי דעות הפוכות: שהמחירים ירדו ?
הצהרות משרד האוצר ומשרד השיכון נלקחות בערבון מוגבל כיאה להצהרות פוליטיות.

דעות המנבאות ירידות מחירים אינן מופיעות בכותרות הראשיות של המדורים הכלכליים (למעט בתקופות משבר , שאז הצורך לתפוס כותרות גובר על השיקול הכלכלי של הכנסות מפירסומות).

דעות החולקות על התחזיות האופטימיות מופיעות רק  בטוקבקים של אתרים כלכליים או במאמרים עצמאיים באתרי אינטרנט נידחים. 
מי הם הכותבים ?

בעיקר אנשים שאין להם דירה משלהם.  האינטרס המובהק שלהם הוא ירידת מחירי הדירות.  המתוסכלים ביניהם הם אלה שהתלבטו כבר לפני למעלה מעשור לגבי קנית דירה, החליטו שלא, וכעת "אוכלים את הלב".  אלה מחפשים צידוקים רציונאליים לצעד שעשו או לא עשו לפני עשר שנים.
בעשר השנים האחרונות הם צפו בחרדה הולכת וגוברת במחירי הדירות העולים, והם ממתינים בכיליון עיניים לירידה במחירים.

מול הטוקבקיסטים המנבאים ירידות, מתייצבים טוקבקיסטים אחרים אשר למזלם הטוב רכשו דירה בשנים האחרונות ומנבאים שהמחירים יוסיפו לעלות, תוך שהם לועגים לממתינים לירידות.

בתקופה קיצונית של משבר אמיתי בנדל"ן, כזה שכבר לא ניתן להתכחש לו,  התקשורת תנסה טקטיקה הפוכה.  בהיות התקשורת רדודה ורודפת סנסציות, היא תשדר חזית של פאניקה.
בתקופה כזו יזעקו גם הקבלנים, מתוך מטרה להשיג הטבות ממשלתיות.

תוכן הפרקים: משבר מחירי הדירות

עם הפנים לעתיד