ארבע המיומנויות (SKILLS) בניהול השקעות
מה הופך מנהל השקעות למוצלח? מה הוא עושה טוב ממך?
לרשות מנהל ההשקעות המוכשר עומדות אחת או כמה מתוך ארבע המיומנויות (SKILLS) הבאות:
- ASSET ALLOCATION הקצאת נכסים
- STOCK PICKING בחירת מניות (ני"ע)
- MARKET TIMING תיזמון שוק
- TRADING מסחר
כל אחת מהמיומנויות עומדת בפני עצמה ויכולה לבוא בנפרד או במשולב עם מיומנויות אחרות.
- הקצאת נכסים משמעה החלטה על השקעה בתחום מסויים, מבלי לרדת לרמת הנכס הבודד.
ישנם מנהלי השקעות אשר הקצאת הנכסים היא כל עיסוקם. מנהלים כאלה יבחרו סקטורים או איזורים גאוגרפיים להשקיע בהם (לדוגמא השקעה במניות טכנולוגיה, השקעה בשווקי דרום אמריקה), ירכשו מוצרי השקעה אשר עוקבים אחר מדדים מהסקטור או מהאיזור ובכך יסתפקו. לא ינסו לבחור ני"ע ספציפיים מתוך הסקטור. נניח בחרו להשקיע בסקטור הטכנולוגיה. לא יתעניינו האם ספציפית כדאי דווקא לבחור במניית APPLE ולא במנית GOOGLE.
מנהל קרנות גידור המתהדר ביכולת הקצאת נכסים, ינהל קרן מסוג GLOBAL MACRO/
בגלל המתאם הגבוה בין ההשקעות בכל סקטור, או בכל מדינה, הקצאת הנכסים היא לרוב החשובה שבין המיומנויות. - בחירת ני"ע ( ובלועזית: סטוק פיקינג) היא ההחלטה לגבי הנכס הבודד. אילו ני"ע ספציפיים לקנות ולמכור
ישנם מנהלי השקעות אשר עוסקים אך ורק בבחירת ני"ע. לדוגמא מנהל קרן נאמנות המשקיעה במניות ת"א 125. יכולתו של מנהל כזה תתבטא בבחירת מניות מתוך 125 המניות המרכיבות את המדד.
ישנם מנהלים הבטוחים ביכולתם בתחום בחירת ני"ע עד כדי כך שהם יודעים לבחור לא רק את ניה"ע הצפויים לעלות אלא גם את אלה הצפויים לרדת או לעלות פחות מהאחרות. מנהלים כאלה ינהלו קרן גידור בסגנון לונג- שורט. ירכשו את ניה"ע המבטיחים וימכרו בחסר את הפחות מוצלחים. - תיזמון שוק הוא ההחלטה מתי לקנות ולמכור.
תיזמון השוק גם הוא בעל חשיבות. אולי אינני יודע באילו תחומים להשקיע לטווח הארוך אולם בהחלט אני יודע שלאחר הבחירות בארה"ב השוק יעלה, וכדאי לי לרכוש מניות לפני הבחירות. לחילופין אולי אני יודע בהחלט שכדאי לרכוש אג"ח צמודות למדד של מדינת ישראל, אולם כדאי להמתין עד לפירסום המדד. - מסחר היא עצם פעילות הקניה והמכירה.
כשאני רוצה לרכוש ני"ע, אני מתמודד מול סוחרים אחרים. אני רואה באלו מחירים הם מוכנים לקנות ולמכור את ניה"ע. האם אענה להצעותיהם או שאציע הצעה משלי ואמתין שיבואו לקראתי? האם אנסה לבצע את כל העסקה מיד, או בחלקים קטנים על מנת שלא לחשוף את להיטותי לביצוע העסקה?
למסחר חשיבות רבה והוא שווה כמה אחוזים או פרומילים בכל עסקה. בטח ובטח כשאני פועל בשוק שאינו סחיר ואשר בו המו"מ שלי מתבצע מול סוחר יחיד. ככל שאני פועל בשוק גדול ומשוכלל יותר, פוחתת חשיבות מיומנות המסחר מפני שריבוי השחקנים כבר דואג להקטנת המרווחים.
ישנם משקיעים שכל פרנסתם היא מהמסחר. למשל סחרני יום (DAY TRADERS )
בבית השקעות גדול, המיומנויות הנ"ל נחלקות בין עובדים שונים:
האסטרטג הראשי מחליט על הקצאת הנכסים.
האנליסטים מנתחים וממליצים על מניות ואג"ח נבחרים.
מנהלי ההשקעות בוחרים את התיזמון לביצוע הפעולות
חדר המסחר מטפל בפעולות הקניה והמכירה בבורסה
בבית השקעות קטן, אדם אחד ינסה לשלוט בכמה מיומנויות או יסתפק באחת מהן ובכך יצטיין מול לקוחותיו, ואת שאר המיומנויות יעביר למיקור חוץ.
הדוגמאות לעיל הובאו בהקשר של השקעות סחירות בני"ע. גם השקעות בנדל"ן מתאפיינות בארבע המיומנויות. נביא דוגמאות:
הקצאת נכסים: כמשקיע נדל"ן עלי לדעת באיזה איזור כדאי לי לרכוש. זו החלטה הראשונה והחשובה ביותר. אם בבנימינה צפויה תנופה בזכות בניית תחנת רכבת, כדאי לי לרכוש נכס בבנימינה. רק לאחר מכן אחשוב על הנכס הספציפי.
בחירת ני"ע תבוא כאן לידי ביטוי בהתעמקות לקראת בחירת הנכס הספציפי. הבנת מאפייניו של הנכס שאותו אני עומד לרכוש.
תזמון שוק; גם אם ברור לי שבנימינה היא מקום טוב וגם אם מצאתי נכס משובח; האם זה הזמן האופטימאלי לרכוש? אולי כדאי להמתין לעליית הריבית ולירידות במחירים?
מיומנות המסחר. כבר התמקדתי בבנימינה, בחרתי בדירה מסויימת לרכישה ואני סבור שזהו זמן המתאים.
במודעה היה רשום 2,900,000 ₪. אולי במו"מ נכון אוכל להפחית סכום משמעותי מהמחיר? גם אחוזים בודדים מהמחיר משמעם סכום גדול. יוכל לשפר את תשואתי בהשקעה.
621